Botany Apartments

This project for 72 Boarding rooms creates a large 4 level “House” to the street and the north, with a double order verandah that mediates privacy and climatic control to the rooms, whilst creating outdoor terraces overlooking the street.
Behind the 4 level house to the street, a T-shaped open air circulation plan connects dual 3 level wings of rooms on either side. These wings are angled 15 degrees toward north, alleviating side boundary setbacks as well as increasing winter sunlight to all rooms. The circulation is punctuated by garden beds and planted climbing screens, which are open to the sky, giving a light and airy and everchanging character to the project. At the rear, a 2 level module minimises overshadowing to the neighbour and rectifies the angled geometry.
All rooms cross ventilate, all rooms have private outdoor terraces and outlooks to either gardens or the street. Outdoor circulation does not add to FSR meaning yields are maximised. The clear circulation and repitition of room types ensure a simple construction module for fabrication.

  •